lat|eng

ИН МЕМОРИАМ - Борислав Бора Станковић

20.03.2020
Тужан дан за српску и светску кошарку. Легендарни Борислав Бора Станковић, дугогодишњи генерални секретар ФИБА и члан Међународног олимпијског комитета преминуо је у 95. години у Београду.
Борислав Бора Станковић је био један од утемељивача југословенске и српске кошарке.
Био је оснивач, играч и капитен Црвене звезде, три пута са њом и првак старе Југославије, представљао је касније и Железничар и Партизан, као тренер водио црно-беле, па ОКК Београд у златно доба Клонфера са Радивој Кораћем, затим и италијански Канту, остаће упамћен и као човек који је дао први кош у историји светских првенстава...
Ипак, светску славу је заслужио у функционерским данима. Водио је ФИБА у време њене највеће експанзије у Европи. На месту генералног секретара ФИБА био је од 1976. до 2002. године. Тада је у кошарку уведена линија за три поена, промењена је димензија терена, време је почело да се рачуна по четвртинама, а не по полувременима...
Станковић је такође један од најзаслужнијих људи за долазак НБА професионалаца на Олимпијске игре што се први пут и десило 1992. године. Само захваљујући њему наша репрезентација се нашла 1995. на Европском првенству у Грчкој.
Колико је Станковић задужио кошарку говори и то што је на овај или онај начин учествовао на 28 европских и 14 светских првенства, те 14 олимпијских игара. Члан америчке Куће славних је још од 1991. У Фибину Кућу славних примљен је 2007.