lat|eng

ИН МЕМОРИАМ - Брунослав Павелић-Кеза

29.09.2021
У Београду је, у 85-ој години преминуо дугогодишњи кошаркаш и спортски радник, Бруно Павелић.
Рођен 04.03.1937. године у Београду. Кошарку почео да игра 1951. године у Земуну где је и становао. У близини куће где је становао било је фискултурно игралиште јер је ту био и Фискултурни факултет. Бруно је као клинац видео Демшара који је играо у Црвеној Звезди и његова игра му се свидела. Упоредно је тренирао и фудбал у ФК Јединство из Земуна. Како је добро играо фудбал, запазио га је и Миомир Лилић, један од зачетника кошарке у Земуну, и позвао га да игра кошарку у јуниорима Локомотиве из Земуна. Бруно се нећкао али је Лилке био упоран до те мере да је једне недеље на земунском купалишту Лиду Бруновој мајци рекао да ће му на фудбалу поломити ногу и да Бруно мора да пређе на кошарку. Мајка је у то поверовала, тако да је Бруно почео интензивно да тренира кошарку.
Прву утакмицу одиграо је 1952. године на Партизановом игралишту на Калемегдану, тренер Лилић га је убацио у игру минут-два на крају утакмице коју је Локомотива из Земуна победила. Тако је Лилке "Матори" како су га сви звали утицао на кошаркашку каријеру Брунислава Павелица. Бруно је у два наврата одлазио у пионирски тим Црвене Звезде и тадашњи "БСК" али се враћао у Земун због другова који нису хтели да се друже са Бруном уколико напусти Земун. КК "Младост" је основана 1954. године и ту је играла цела јуниорска екипа. Бруно прелази у КК "Пролетер" из Креке 1956. Године, на наговор Миленка Новаковица бивсег играца Партизана, који је учествовао у квалификацијама за И лигу. Тамо игра две године до одласка у војску. После завршетка војске требало је да на позив професора Александра Николића да предје у Партизан, али то се није десило јер га је Лилке пустио само у ОКК "Београд" где га је Бора Станковић прихватио и Бруно је наступао за ОКК Београд од 1959. до 1966. године (осам сезона и одиграо 136 лигаских утакмица) када се вратио у КК "Младост" из Земуна где је и завршио каријеру 1974. године. Наступао је за селекције Београда, Србије и Босне и Херцеговине. Играч задатка, добар шутер, сваки тренер би га пожелео у тиму.
Паралелно са играњем у ОКК Београду Брунослав ради у ИМТ-у да би од 1969 радио као Техницки директор у хали на Новом Београду, садашња хала Ранко Жеравица. Од 1973 је радио у хали Пинки као Техницки руководилац до пензионисања 2001 године.
Сахрана Бруни Павелићу ће се обавити у петак у 12:30 на Земунском гробљу.