lat|eng

Годишња награда КСБ за животно дело и изузетан допринос кошарци у Београду

08.12.2022
Председништво Кошаркашког савеза Београда донело је одлуку да се Годишња награда за животно дело и изузетан допринос кошарци у Београду, за 2022. годину додели Браниславу Вујичићу, првом човеку КК Борча. Општа је констатација да је Бане управо прототип спортских радника за које је предвиђена додела оваквог признања. 
Кошарком је почео да се бави после Светског првенства у Љубљани 1970. године. Тренирао је у КК Црвена Звезда код тренера Здравка Кубата, Саше Станимировића и Милета Протића до сезоне 1977/78.
На наговор Вишег кошаркашког тренера и пријатеља Зорана Срећковића 1979. године почиње да учи тренерски посао у тадашњем великом Малом клубу Партизан (Чукарица).
Од 1985. године водио је сениорску екипу КК БСК БОРЧА са којом је напредовао 4 ранга такмичења у тадашњој СФРЈ. Потом следи КК БИП, сениорска екипа, а онда и позив великог тренерског зналца Драгана Драгосавца да се прикључи раду у КК ФМП Железник.
1996. године са групом кошаркашких фанатика оснива КК Борча, клуб који траје и данас и даље ради. За све ове године рада, у клубу је кошаркашки ишколовано 10-ак оперативних и Виших кошаркашких тренера који данас активно раде у кошарци. Кроз клуб је прошло много играча који су по одласку из клуба освајали са клубовима европске титуле, а исто тако и са репрезентацијом европске медаље. Неки од играча су на сугестију клуба отишли у Америку и завршили колеџ, а много бивших играча су постали веома успешни у пословима које раде.
"Инфекција" којом је заражен 1970. године је неизлечива и траје и данас. Љубав према кошарци не престаје ни после 51 године проведене у кошарци, од којих 43 као тренер. И данас са сарадницима у клубу држи тренинге неким новим клинцима. 
Наијскреније честитке Банету на значајном признању. 
Свечаност доделе пригодних признања Банету одржаће се у суботу 24. децембра на Новогодишњем турниру за пионире у хали Радивој Кораћ, после финалне утакмице у оквиру доделе признања актерима турнира.