lat|eng

ИН МЕМОРИАМ – Владан Марковић (1932-2024)

18.05.2024
Владан Марковић рођен је у месту Кула код Пожаревца 1932. године.
После очеве смрти 1957. године Владан је напустио студије медицине на којима је био апсолвент и на препоруку Ранка Жеравице почео да ради са млађим категоријама КК Партизан са којима је остварио вредне резултате. После неколико година проведених у Партизану одлази у Раднички са Црвеног Крста где је заједно са Бором Ценићем тренирао јуниорску екипу. У једном  периоду водио је и женску екипу Радничког која је била првак Југославије и са њом наступао у Купу шампиона.
Након тог периода, Владан постаје тренер панчевачког Динама са којим је радио од 1968–1973. године оставивши неизбрисив траг у историји овог клуба. Од сезоне 1973, наредне две године проводи у Лифаму из Старе Пазове. Радио је и у Новој Пазови и Инђији.
У свом тренерском послу радио је на Исланду и Индонезији. Као Фиба инструктор одржао је много предавања.
У Кошаркашком савезу Србије радио је од 1984. године до пензије у коју је отишао 1994. године. Организовао је тренерске кампове на борском језеру и тренерске семинаре. Преводио је страну стручну тренерску литературу која је објављивана у Тренерским информаторима и стручним публикацијама Кошаркашког савеза Југославије и Кошаркашког савеза Србије.
Након пензионисања, поново се вратио у Инђију где је радио као саветник и тренирао млађе категорије КК Железничар.
Сахрана Владана Марковића биће обављена на Новом гробљу у Београду.
Сахрана ће бити у четвртак 23. маја 2024. године на Новом гробљу у Београду. Опело почиње у 12:30 часова.